Със 127 гласа за, 21 против и 2 въздържал се ЗИД

...
Със 127 гласа за, 21 против и 2 въздържал се ЗИД
Коментари Харесай

Решено: Ядрени съоръжения, в които се използва, манипулира или съхранява ядрен материал, ще бъдат безсрочни

Със 127 гласа " за ", 21 " срещу " и 2 " въздържал се "  ЗИД на Закона за безвредно потребление на нуклеарната сила беше признат на второ четене, съобщи кореспондент на " Фокус " .

Припомняме, че по-рано имаше развълнуван спор в зала, при който Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия съпостави закона с  " черна дупка за крадене на пари " .

Чрез Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за безвредно потребление на нуклеарната сила лицензиите за употреба на нуклеарни уреди, в които се употребява, манипулира или съхранява нуклеарен материал, ще бъдат безсрочни.

С навлизането на нуклеарни реактори от ново потомство плановият период на употреба на нуклеарните централи към този момент доближава 60 години с варианти за удължение. Поради тези аргументи се предлага въвеждането на безсрочни лицензии за избрани типове нуклеарни уреди. Провеждането на периодически обзор на сигурността (ППБ) е фундаментално условие на Директивата за нуклеарна сигурност, конвенциите в региона на безвредното потребление на нуклеарната сила и стандартите на МААЕ. Предложението за въвеждане на безсрочните лицензии е развито, като се резервира условието за осъществяване на ППБ на всеки 10 години, само че в границите на настоящата лицензия.

Предвидено е лишаване на лицензията при несполучлив или непроведен обзор.

Във връзка с тези промени се прецизират и текстовете за възнаграждение на годишните лицензионни такси.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР